Campanie antibullying în școlile partenere
SPUNE NU BULLYINGULUI! – 14.10.2021-30.11.2021
În cadrul proiectului „FOR peaceful schools, AGAINST bullying” școlile partenere din proiect au desfășurat o campanie de prevenție al agresivității în școli. Campania s-a desfășurat între 14 octombrie – 30 noiembrie. Activitățile desfășurate în cadrul campaniei au fost informarea elevilor, realizarea de sloganuri și afișe anti-bullying de către elevi și implicarea lor într-un joc digital de evadare. Toate activitățile au avut ca scop atragerea atenției asupra acestui fenomen, dezvoltarea abilităților de cooperare, formarea unui comportament prosocial în rândul elevilor.
https://docs.google.com/document/d/17X0wixksqCzkefybjQVTH_40IGvljPyt/edit
Meeting România 28 martie – 1 aprilie
Prima întâlnire internațională pe tema proiectului „FOR peaceful schools, AGAINST bullying”, finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, a avut loc la Colegiul de Servicii de Turism „Napoca”, în perioada 28 martie – 1 aprilie cu participarea elevilor și profesorilor din România, Turcia, Franța, Portugalia și online Olanda.Deschiderea festivă a proiectului Erasmus+ a avut loc la Inspectoratul Județului Cluj-Napoca, unde ne-au primit doamna inspector general Marc Marinela și doamna inspector Giurgiu Daniela, subliniind importanța acestor proiecte în dezvoltarea elevilor și profesorilor.Activitățile au continuat în școala gazdă cu o deschidere festivă, turul școlii, care s-a încheiat în sala de sport cu activități de spargere a gheții, prezentarea școlilor / țărilor / orașelor partenere.Întâlnirea Erasmus „CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE ȘI REFUZĂ PASIVITATEA” a continuat cu prezentări ale elevilor, legate de prevenirea agresiunii și hărțuirii din fiecare școală parteneră. În cursul săptămânii l-am invitat pe Cristi Dănileț – judecător, care a contribuit cu experiența sa la calitatea întâlnirii și căruia îi exprimăm și pe aceasta cale recunoștința. Reprezentanți ai poliției locale au colaborat cu noi pentru a îmbogăți experiența în cadrul întâlnirii de la Cluj Napoca.Lecția de psihologie, coordonată de elevi români, are ca rezultat scurte videoclipuri cu soluții găsite pentru diferite situații de bullying. Munca în echipă s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută și a avut rezultate vizibile.Întâlnirea din România s-a încheiat cu activitatea „Fă-ți prieteni în călătorii”, unde echipele multinaționale de elevi au realizat un jurnal de călătorie, în care au împărtășit pozele, impresiile săptămânii petrecute împreună.A fost o săptămână de lucru împreună, de învățat împreună, de călătorit împreună și o săptămână în care am devenit prieteni pe viață.
Meeting Portugalia
Proiectul Erasmus+ „FOR peaceful schools, AGAINST bullying
„Physical (and sexual) violence”
26 martie – 1 aprilie 2023 la Eindhoven, Olanda
În cadrul proiectului Erasmus+ „FOR peaceful schools, AGAINST bullying”, în perioada 26 martie – 1 aprilie 2023, în Eindhoven, Olanda s-a desfășurat activitatea de mobilitate cu tema „Physical (and sexual) violence” .
În cadrul întâlnirii dintre profesorii și elevii parteneri în acest proiect, s-au discutat aspecte privind modalitățile de a reduce intimidarea, discriminarea și violența în școlile partenere și de a ajuta elevii să conștientizeze, să înțeleagă și să aplice valorile europene, să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare și interpersonale și să promoveze educația și învățarea prin cooperare.
Ceremonia de deschidere a întâlnirii de proiect a fost oficiată de către directorul unității de învățământ SintLucas din Eindhoven. Apoi, cu un joc Kahoot au fost testate cunoștințele elevilor despre Eindhoven și Olanda, care, au continuat cu prezentarea școlilor de proveniență.
O activitate interesantă a fost cursul interactiv de inițiere în olandeză oferit de școala gazdă, după care elevii au jucat jocul „Globi-trotter”, un joc axat pe subiecte culturale și sociale.
După-amiaza, elevii au participat la un tur ghidat pe WhatsApp în centrul orașului Eindhoven. Aceștia au fost împărțiți în grupuri mixte și au primit diverse sarcini și întrebări de îndeplinit. Fiecare răspuns trebuia trimis împreună cu o poză de grup pentru a primi o nouă temă. După finalizarea tuturor sarcinilor, elevii au văzut cele mai reprezentative locuri din Eindhoven.
În a doua zi a întâlnirii de proiect elevii școlii gazdă-SintLucas,și-au propus să crească gradul de conștientizare asupra fenomenului violenței, astfel au inițiat discuții despre violența fizică și sexuală prin artă. Activitatea a generat o diversitate de idei creative care să surprindă mesajul antiviolență prin: fotografie, Photoshop și ateliere de modelare 2D și 3D. Toți elevii au participat la diferite ateliere pentru a înțelege cum ar putea fi organizată o campanie folosind diferite forme de exprimare.
În a treia zi a întâlnirii dintre profesorii și elevii parteneri în proiectul Erasmus+ „FOR peaceful schools, AGAINST bullying, s-a organizat o excursie- vizită în orașul vechi Den Bosch. Pe parcursul excursiei, grupul a avut trei activități: un tur ghidat al orașului vechi Den Bosch în limba engleză, o vizită la clopotnița Catedralei Sf. Ioan și o vizită la muzeul Brabantului de Nord, care a avut ca scop să-i ajute pe elevi să înțeleagă istoria provinciei.
A patra zi a a întâlnirii de proiect, a fost o altă zi de creativitate, în care grupurile elevi au decis modalitatea de derulare a campaniei antiviolență. Elevii, care proveneau din diferite grupe de vârstă, gen și naționalități, au lucrat în grupuri mici mixte pentru a-și crea lucrările, discutând subiectul și ce să afișeze. Ei au lucrat la proiectele lor pe tot parcursul zilei, creându-și producția, care a fost expusă în expoziția numită S.T.O.P. (Stop touching other people). Seara, toți participanții au luat masa și s-au jucat împreună într-un cadru non-formal.
Programul s-a încheiat cu o petrecere de rămas bun și cu o prezentare video a activităților desfășurate împreună , elevi, părinți și profesori.
Participarea la acestă mobilitate a ajutat elevii să-și îmbunătățească abilitățile lingvistice, abilitățile de prezentare, abilitățile media și abilitățile sociale, în plus, și-au făcut prieteni pe viață. Ei au dobândit, de asemenea, cunoștințe despre alte țări UE, arta de a milita împotriva violenței fizice și sexuale și abilități importante de viață, care îi vor ajuta să-și lărgească orizonturile și să obțină oportunități mai bune în viața lor europeană.
Din păcate, partenerul nostru din Turcia nu a putut participa la această întâlnire de proiect din cauza situației create de cutremurul din februarie 2023, care a afectat zona geografică a școlii partenere din Turcia.
Întâlnire internațională TELL YOUR COLLEAGUES AND HELP YOUR STUDENTS
Data: 27-29 iunie 2023
Locație: Online (platforma Zoom)
Coordonatorul întâlnirii: Moricz Judith
Acum, la finalizarea proiectului ”For Peaceful Schools, AGAINST Bullying” s-a desfășurat întâlnirea de lucru, în format online, a partenerilor din proiect. Această întâlnire de lucru, a avut ca obiectiv identificarea modalităților de prevenire a hărțuirii în rândul tinerilor, abordându-se aspectele legislative din fiecare țară parteneră și prezentându-se exemplele de bune practici implementate la nivelul școlilor participante. Sub îndrumarea coordonatorului de proiect, Moricz Judith, întâlnirea a avut ca scop promovarea colaborării și schimbul de cele mai bune practici pentru a crea un ghid cuprinzător privind modalitățile eficiente de combatere a hărțuirii.
În prima zi, întâlnirea de lucru a început cu deschiderea festivă, care s-a desfășurat online , pe platforma Zoom. S-au stabilit responsabilitățile fiecărui partener din proiect.
Pe baza dialogului constructiv, a doua zi a întâlnirii s-a concentrat pe partajarea cunoștințelor și experiențelor legate de măsurile anti-hărțuire implementate în tările din parteneriat. Fiecare participant și-a împărtășit inițiativele de succes, provocările întâmpinate și perspective valoroase, luând în considerare contextele culturale și juridice diverse în care își desfășoară activitatea. Aceste schimburi de idei au avut ca scop dezvoltarea unei abordări cuprinzătoare, aplicabile în școlile din întreaga lume.
Prin sesiuni de brainstorming colectiv și discuții pline de înțelegere, participanții au formulat în mod colaborativ un decalog. Acest decalog a reprezentat un set de principii generale și reguli pentru a preveni și aborda în mod eficient hărțuirea în școli. Expertiza și perspectivele combinate ale partenerilor au fost inestimabile în conturarea acestui ghid cuprinzător și practic, care va oferi strategii eficiente pentru combaterea hărțuirii în rândul tinerilor.
În ultima zi a întâlnirii, accentul s-a mutat către partajarea și discutarea celor mai bune practici implementate în școlile partenere pentru a aborda agresiunea și a preveni hărțuirea. Prezentările au evidențiat programe specifice, politici și intervenții care au obținut rezultate pozitive. Prin împărtășirea acestor bune practici, întâlnirea a avut ca scop inspirarea și încurajarea altor școli de a adopta strategii eficiente adaptate contextului propriu. Schimbul de idei, feedback și perspective a creat o atmosferă de colaborare, promovând un mediu școlar sigur și incluziv la nivel global.
Întâlnirea s-a încheiat cu dorința ca informațiile obținute și eforturile de colaborare ale școlilor partenere să fie cuprinse într-un ghid al bunelor practici, intitulat „Cum să combatem hărțuirea”. Acest ghid va fi o resursă valoroasă, oferind îndrumări practice școlilor din întreaga lume privind prevenirea și abordarea hărțuirii, contribuind astfel la crearea unor medii de învățare mai sigure și mai incluzive pentru tineri.
https://anyflip.com/kbxs/kasp/